Hoe maak je een eigen website? Het is eenvoudiger dan je misschien denkt om een professionele website te maken zonder programmeren. Het is vergelijkbaar met het opzetten van een PowerPoint-presentatie of Facebook-pagina. Ben je geïnteresseerd in het creëren van je eigen website zonder enige achtergrond in websites? Lees dan verder om te ontdekken hoe je een eigen website maakt.
Hoe maak je zelf een website?
Een eigen website maken is tegenwoordig eenvoudiger dan ooit. Of je nu ervaring hebt met programmeren of niet, er is altijd een methode die bij je past om een professionele website te maken. Of je nu kiest voor het coderen van een website, het gebruiken van een Content Management System (CMS) zoals WordPress, of het gebruiken van een website builder, er zijn tal van hulpbronnen beschikbaar om je op weg te helpen. Wij bespreken in deze SEO-tekst de verschillende methoden voor het maken van een eigen website, zodat jij kunt bepalen welke methode het beste bij jou past. Dus start vandaag nog met het creëren van je eigen online thuisbasis!
Hoe maak je een website met een website builder?
Een website builder is een tool die het gemakkelijk maakt om een website te creëren zonder technische vaardigheden. Het proces om een website te maken met een website builder omvat het kiezen van de juiste builder die bij je doelen en vaardigheden past. Vervolgens dien je je aan te melden en een account te registreren door persoonlijke informatie te verstrekken, zoals je naam en e-mailadres. Daarna kun je kiezen uit een reeks sjablonen als basis voor je website en deze aanpassen naar wens. Voeg vervolgens inhoud toe door teksten en afbeeldingen te uploaden met de eenvoudige tools die worden aangeboden door de builder. Wanneer je klaar bent met het toevoegen van inhoud, kun je je website publiceren door op de “Publiceer” knop te klikken. Bedenk wel dat er beperkingen zijn aan de website builders en of deze aansluiten bij je verwachtingen en doelen.
Hoe maak je een website met een CMS?
Een website maken met een Content Management System (CMS) betekent dat je gebruik maakt van software die het beheer en onderhoud van een website gemakkelijker maakt. Het proces begint met het kiezen van een geschikt CMS platform, zoals WordPress, Joomla of Drupal, dat aansluit bij je doelen en technische vaardigheden. Vervolgens dien je te beslissen over de hostingserver en het CMS te installeren op deze server. Daarna kun je een sjabloon selecteren en deze aanpassen naar wens. Het CMS bevat een eenvoudige editor om inhoud toe te voegen aan de website, zoals teksten en afbeeldingen. Wanneer je klaar bent met het toevoegen van inhoud, kun je je website publiceren en zichtbaar maken voor het publiek. Houd er rekening mee dat elk CMS beperkingen heeft en overweeg altijd of deze aansluiten bij je doelen en verwachtingen.
Hoe maak je een website door te programmeren?
Om een website te maken door te programmeren, moet je de volgende stappen doorlopen: leren van een programmeertaal, het bedenken van het design en de functionaliteit van de website, schrijven van de code, testen van de website en hosten van de website. Het leren van een programmeertaal is de eerste stap, zoals HTML, CSS en JavaScript. Bedenk hoe je website eruit moet zien en welke functies deze moet bevatten. Gebruik de geleerde programmeertaal om de code voor de website te schrijven, inclusief de HTML-structuur, CSS voor het uiterlijk en JavaScript voor interactiviteit. Test de website om te zorgen dat alles werkt zoals verwacht en host deze op een server zodat het publiek deze kan bekijken. Programmeren biedt veel flexibiliteit en controle, maar vereist technische vaardigheden en doorzettingsvermogen.
Je eigen website ontwerpen
Hoe je een website maakt ligt dus helemaal aan jou. Heb je genoeg kennis van programmeren en wil je genieten van alle vrijheid? Dan kies je er waarschijnlijk voor om zelf je website te programmeren. Toch geven sommige programmeurs ook de voorkeur aan een website builder, omdat het simpelweg sneller werkt en in sommige opzichten goedkoper is. Maar wat kun je nu precies met een website builder? Je hebt bij de meeste aanbieders de keuze tussen diverse pakketten en opties. Wat je precies met een websitebouwer kunt, hangt dus echt van de partij en het pakket af. Voor het ontwerp van je website kies je uit een bibliotheek met sjablonen die je kunt importeren. Zo kun je gelijk aan de slag met het invullen van je website. Hiermee ga jij het thema eigen maken. De website builder helpt je op weg naar een live website en heeft de hosting ingebouwd. Dit is iets wat je bij een CMS niet hebt. Bij de meeste websitemakers krijg je bovendien één of meerdere e-mailadressen en word je op allerlei manieren verder geholpen. De ingewikkelde zaken worden voor je geregeld door de websitemaker!
Snel eigen website maken
Om snel je eigen website te maken hoef je niet te weten hoe je moet programmeren. Ook zonder deze kennis van zaken zijn er namelijk verschillende manieren waarop je zelf een website kunt maken. Je kunt zelf aan de slag met een website builder zoals Wix of Jimdo. Kun jij redelijk uit de voeten met PowerPoint, Facebook of Word? Dan kom je al een heel eind, want veel moeilijker gaat het niet worden. De verschillende platformen maken zonder uitzondering gebruik van een visuele editor. Hierdoor hoef je niet te coderen. Je hebt de website voor je en kunt bijvoorbeeld blokken slepen en afbeeldingen toevoegen. Dit voelt erg natuurlijk, ook als je nog nooit met een website bouwer hebt gewerkt. Via de website bouwer kun je ook meteen de hosting en de domeinnaam realiseren. Zo vind je dus alles onder één dak, bij een en dezelfde websitemaker.
Goedkoop je eigen website maken
Kies je voor een websitemaker, dan kun je al voor een klein bedrag per maand een prachtige website in de lucht houden. Vaak kost het pakket nog geen tientje en zit alles erin wat echt noodzakelijk is voor je website. Als je ervoor kiest om een pakket af te sluiten zonder e-mailadres, dan ben je vaak het goedkoopst uit.
Eigen website maken in je browser
Hoe een websitemaker dan precies werkt? Kind kan echt de was doen. Al in een paar stappen kan je website live zijn, afhankelijk van de website die je maakt uiteraard. Als we er een bekende websitemaker uitpikken, Jimdo, dan zie je hoe gemakkelijk het maken van een eigen website gaat. Je meldt je aan en maakt een eigen account aan. Vervolgens klik je op de button ‘nieuwe website maken’. Je bewerkt je website vervolgens heel simpel in de browser. Zo heb je dus geen extra programma’s nodig. Vervolgens krijg je allerlei mogelijkheden om het design persoonlijker te maken en kun je steeds de stijl van je website aanpassen. De website die je maakt is in negen van de tien gevallen ook meteen geschikt voor mobiele apparaten.
Een professionele en zeer veilige website
En vergeet niet dat je met de websitebouwers gewoon een zeer professioneel design aangeboden krijgt. De website ziet eruit alsof het door een professional gemaakt is en je hebt heel erg veel keuze door gebruik te maken van de beschikbare design tools. De websites zijn responsive. Dat wil zeggen dat de website altijd goed te zien is ongeacht of je achter je computer zit of dat je een smartphone gebruikt. Om klanten te werven is het uiteraard mogelijk om je website te koppelen aan je social media kanalen en met een contactformulier hoef je nooit meer een klant mis te lopen. Vaak zijn al deze elementen gewoon in het standaard pakket opgenomen. Ook over de veiligheid hoef jij je geen seconde druk te maken. Via SSL-beveiliging is je website heel erg veilig.
Zelf een website maken?
De keuze is aan jou. Je kunt uit alle macht proberen de programmeertaal onder de knie te krijgen. Dat gaat je echter heel erg veel tijd kosten en dan duurt het wel even voor je dan eindelijk de website in de lucht hebt. Hoe anders is het als je kiest voor een websitemaker. Dan is het mogelijk om al binnen een paar muisklikken een website live te zetten. Een website maken is met een websitebouwer erg gemakkelijk. Het wijst zich allemaal vanzelf en heeft heel erg veel mogelijkheden om de website precies naar wens te maken. Wij zouden het wel weten als wij moeten kiezen.